Soru:
- Buzdolabında ve dondurucuda gıdalar nasıl saklanır?
İlgili olanlar:
- Buzdolapları
- Derin dondurucular
- Dondurucular
Gıdaları buzdolabında saklamak için genel ipuçları:
- Hava sirkülasyonunu azaltması ve eşit olmayan bir şekilde soğutmaya neden olması sebebiyle cihazın raflarını çok fazla doldurmaktan kaçının.
- Gıdaları kaplayın ve kapları da üniteye yerleştirmeden önce kurulayın. Bu sayede ünite içinde nem oluşumunu önlemiş olursunuz.
- Güçlü kokusu ve yoğun nem içeriği olan her tür malzemeyi sarın.
- Meyveleri ve sebzeleri, tutulan nemin gıda kalitesinin daha uzun süreyle korunmasına yardımcı olduğu sebzelik çekmecelerinde saklayın.
- Birçok meyve ve sebze düşük sıcaklıkta ve yüksek nemde saklanmalıdır.
- Pişmemiş et ve tavuk ürünlerini sımsıkı bir şekilde sarın, böylece diğer gıdalara veya yüzeylere sızıntı yapması veya bunları kirletmesi engellenmiş olur.
- İki günden daha fazla saklanması gereken her tür et ürünü dondurulmalıdır.
- Tereyağı ve peynir: bunlar, içine havanın mümkün olduğunca girmemesi için özel hava geçirmez kaplara konulmalı veya alüminyum folyoya sarılmalı ya da polietilen torbalara konulmalıdır
- Şişeler: bunlar, kapakla kapatılmalıdır ve kapakta bulunan şişe bölmesinde ya da (varsa) cihazın içindeki şişe rafında muhafaza edilmelidir.
- Muzlar, patatesler, soğanlar ve sarımsaklar (paketli değilse), buzdolabına konulmamalıdır.
- Sıcak gıdalar buzdolabına konulmadan önce oda sıcaklığına dek soğutulmalıdır, aksi takdirde buzdolabı bölmelerinin iç sıcaklığı arttırmalarının yanı sıra cihazın enerji tüketimini de artıracaklardır.
- Sulu yiyecekleri veya daha nemli yiyecekleri rafların ön kısmına (kapı tarafına yakın) koyun. Soğuk hava çıkışına yakın yerleştirilirlerse donabilirler
Gıdaları dondurucuda saklamak için genel ipuçları:
- Gıdaların nem kaybını ve kalitesinin bozulmasını en aza indirmek için alüminyum folyo, dondurucu paketi, dondurucu poşetleri veya hava geçirmez kapları kullanın.
- Paketlerdeki havayı mümkün olduğunca çok boşaltın ve sıkıca kapatın. Sıkışan hava gıdaların kurumasına, rengini kaybetmesine ve istenmeyen bir tat geliştirmesine (dondurucu yanığı) neden olabilir.
- Taze et ve tavuk ürünlerini dondurmadan önce uygun bir dondurucu paketiyle sarın
- Buzu tamamen çözülmüş bir et ürününü tekrar dondurmayın
- Dondurucuya tek seferde çok fazla ılık gıda koymaktan kaçının. Bu durumda dondurucuya aşırı yük biner, dondurma hızı yavaşlar ve donmuş gıdaların da sıcaklığı yükselir.
- Dondurmaları, buzlu şekerleri veya ekmeği, dondurucunun kapaklarında veya dondurucunun en üst rafında saklamayın, bu alanlar dondurucunun en soğuk bölümleri değildir, bu nedenle bu malzemeler bu alanlarda saklandıklarında daha hızlı çözünürler
- Paketler arasında boşluk bırakın böylece hava serbestçe dolaşarak gıdaların mümkün olduğunca çabuk donmasını sağlayabilir.